INSTALLATIE VAN PASEN NAAR PINKSTEREN (2012)

 

 

Ik maakte een installatie van Pasen naar Pinksteren voor het Feest van de Geest project 2012 op de Utrechtse Heuvelrug. Centraal in de ruimte staat een doornenkroon met 12 vlammen (gemaakt van pauwenveren en stoffen). De vlammen staan symbool voor de 12 apostelen. De doornenkroon staan op 4 grote stenen, de vier windstreken. Deze cirkel met de 12 vlammen symboliseert het begin van de kerk, 2000 jaar geleden. Vanuit het centrale kunstwerk gaan 21 grote vlammen (van 2 m hoog) dwars door de ruimte. Zij staan voor 21 eeuwen dat het verhaal is doorverteld, en verbinden de gedachtenishoek (zij die ons zijn voorgegaan), via het doopvont en de paaskaars naar de wereld.

De oude roos waaide na 12 jaar van het dak. De wind gaf mij het materiaal. De roos werd gesnoeid. Ik omwikkelde de rozentakken met paarse metaalzijde. Van de rozentakken maakten we een doornenkroon met spijkers en ijzerdraad (de doornen prikten behoorlijk).

De vlammen ontstonden uit pauwenveren. Ik combineerde deze veren met dunne oranje, gele, paarse, oker stoffen en naaide deze vast. De draden liet ik hangen. De veren werden op ijzeren draadstangen gemonteerd. 12 vlammen werden op de doornenkroon geplaatst in koperen buisjes. De 21 grote vlammen zijn gemonteerd op 2 m hoog betonijzer en geplaatst op grote keien.