Opdracht inrichting kerkzaal Ontmoetingskerk in Dieren (2018)

Nadat de kerkzaal van de PKN kerk in Dieren was vernieuwd, had de gemeente behoefte aan meer kleur. Ik heb, in aansluiting op de architectuur van het gebouw, gekozen om gebruik te maken van de aanwezige patronen van bakstenen. De uitstekende bakstenen heb ik voorzien van textiel in een variatie van kleuren, vooral afgeleid van de liturgische kleuren wit, groen, paars en rood. Op deze wijze heeft zich rondom de kerkzaal een ‘ warme’ band van kleur gevormd. Van woestijn, via oase, naar het paradijs.

Aan de centrale wand hangt een drieluik van paardebloemzaden. Doordat het kunstwerk is opgebouwd in het zelfde kleurenspectrum, is het integraal onderdeel van de ruimte. Een aantal zaden zijn ‘ los’ gekomen van het kunstwerk en zweven door de ruimte naar het licht (het hoge zijraam), de wereld in. De Geest waait met de wind door de wereld. Een verbeelding van Gods adem, die ons in beweging zet.

Het ‘wordings’ proces

Het drieluik heb ik in mijn atelier gemaakt

Een aantal gemeenteleden heeft ter plaatse meegewerkt met het fabriceren van de hoesjes van gekleurd textiel om de bakstenen (September 2018).

Tenslotte zijn de textiele hoesjes om de bakstenen in een band langs de wanden aangebracht en is het drieluik en de ‘zaadjes’ in de ruimte opgehangen.

de kerkzaal