STOLA’S, ANTEPENDIA’S EN KUNST VOOR DE KAPEL

In opdracht van de geestelijke verzorgers van Bartimeus in Doorn heb ik stola’s en antependia ontworpen om de liturgie tijdens de vieringen in de Kapel van ‘kleur’ te voorzien. Daarnaast heb ik voor de recent gerenoveerd Kapel een kunstwerk gemaakt.

In de Kapel is veel aandacht voor schoonheid en zijn de vieringen een en al beleving. Er is veel aandacht voor muziek, verhalen, symbolen en rituelen, ook omdat de bezoekers visuele of meervoudige beperkingen hebben. Samen met de predikanten van de Kapel zijn we tot een plan gekomen. Belangrijk is dat de kunst ‘aanraakbaar’ of 'voelbaar' is. Ik heb daarom gebruik gemaakt van veel verschillende materialen, textiel, fluweel, gevilte wol, zijde, tule, kralen en soms felle kleuren. Ik heb veel geborduurd om structuur en accenten aan te brengen.

De duif heeft een centrale positie in het kunstwerk in de Kapel. De duif is het symbool van de ‘Heilige Geest’. Met Pinksteren worden in de Kapel elk jaar duiven opgelaten, nadat de aanwezigen de duif eerst hebben mogen vasthouden en voelen. De duif op het kunstwerk is van stukjes textiel, de buik van de duif loopt echt bol. Om de duif is een regenboog als teken van trouw en geborgenheid. Onder de duiif is een nest met eieren en bloemen van vilt. Deze zijn door de bewoners gemaakt.

De antependia en stola’s hebben als basis de kleuren van het kerkelijk jaar: groen, paars, wit en rood. Ik heb de oude stola’s en antependia hergebruikt, zodat de traditie wordt doorgegeven. Op de oude textiel zijn verschillende stoffen geapplikeerd, zacht, hard, in diverse kleurnuances en in allerlei strukturen geborduurd. 

Dank aan Passage die dit project heeft gefinancierd.

Video over kunstwerk Heilige Geest in de Kapel van Bartimeus. Link: https://youtu.be/ZwNxTb3-kZw

Video met uitleg van het rode antependium met Pinksteren 2020. Link: https://youtu.be/Ym47DOqiM5k

 

 

 

 

in een aantal stappen ontstond het kunstwerk met de duif